Witamina C w pożywieniu – gdzie ją znajdziemy

Data wpisu

Witamina C pełni szereg bardzo istotnych funkcji w naszym organiźmie. Jest bardzo silnym antyoksydantem, neutralizuje wolne rodniki, odpowiada za uszczelnienie naczyń krwionośnych, co bardzo korzystnie wpływa na wygląd i stan naszej skóry. Wspiera również odporność organizmu oraz skraca czas infekcji. Odpowiada także za przyswajalność wielu składników odżywczych i mineralnych, w tym żelaza. Uczestniczy w procesie wytwarzania czerwonych krwinek.

O tym, jak witamina C wpływa na naszą skórę, włosy i paznokcie przeczytacie więcej tutaj.

Do czego prowadzą niedobory witaminy C?

  • spadku odporności
  • chronicznego zmęczenia
  • senności
  • braku apetytu
  • bóli mięśni i stawów
  • krwawienia dziąseł

Nasz organizm nie jest niestety w stanie sam wytworzyć witaminy C, dlatego też musimy dostarczać ją z pożywieniem lub poprzez suplementację.

Jakie produkty zawierają najwięcej witaminy C?

Utarło się powszechnie, że najlepszym źródłem witaminy C jest cytryna. Jest to mit, najwięcej bowiem witaminy C znajdziemy w ziołach, warzywach i owocach.

ZIOŁA

Mało kto wie, że bardzo bogatym źródłem witaminy C są właśnie zioła.

Wśród nich te najbardziej w nią obfitujące to:

Rokitnik – 900 miligramów w 100 gramach

Pokrzywa – 600 miligramów w 100 gramach

Cytrynowiec chiński – 580 miligramów w 100 gramach

OWOCE

O dużej zawartości witaminy C w owocach nie trzeba nikogo przekonywać.

Owoce, które zawierają jej najwięcej to:

Owoce dzikiej róży 250-500 miligramów w 100 gramach

Czarna porzeczka 150-300 miligramów w 100 gramach

Filiżanka truskawek – 85 miligramów

Kiwi – 70 miligramów na średni owoc

Pamiętajmy jednak, że poza dużą ilością witaminy C, owoce zawierają również spore dawki cukru.

WARZYWA

Warzywa są bardzo bogatym i zdrowym źródłem witaminy C.

Te zawierają jej najwięcej:

Pietruszka (nać) – 269 miligramów w 100 gramach

Czerwona papryka – 95 miligramów na pół szklanki

Gotowane brokuły – 50 miligramów na pół szklanki

Pomidor średniej wielkości – 20 miligramów

Zioła, warzywa i owoce są najlepszym źródłem witaminy C. Jednak aby mieć pewność, że dostarczyliśmy organizmowi jej odpowiednią ilość, oprócz dobrze zbilansowanej diety warto też sięgnąć po specjalistyczne preparaty z witaminą C.

Więcej
artykułów