Witamina C pełni szereg bardzo istotnych funkcji w naszym organiźmie. Jest bardzo silnym antyoksydantem, neutralizuje wolne rodniki, odpowiada za uszczelnienie naczyń krwionośnych, co bardzo korzystnie wpływa na wygląd i stan naszej skóry. Wspiera również odporność organizmu oraz skraca czas infekcji. Odpowiada także za przyswajalność wielu składników odżywczych i mineralnych, w tym żelaza. Uczestniczy w procesie wytwarzania czerwonych krwinek.
O tym, jak witamina C wpływa na naszą skórę, włosy i paznokcie przeczytacie więcej tutaj.
Do czego prowadzą niedobory witaminy C?
- spadku odporności
- chronicznego zmęczenia
- senności
- braku apetytu
- bóli mięśni i stawów
- krwawienia dziąseł
Nasz organizm nie jest niestety w stanie sam wytworzyć witaminy C, dlatego też musimy dostarczać ją z pożywieniem lub poprzez suplementację.
Jakie produkty zawierają najwięcej witaminy C?
Utarło się powszechnie, że najlepszym źródłem witaminy C jest cytryna. Jest to mit, najwięcej bowiem witaminy C znajdziemy w ziołach, warzywach i owocach.
ZIOŁA
Mało kto wie, że bardzo bogatym źródłem witaminy C są właśnie zioła.
Wśród nich te najbardziej w nią obfitujące to:
Rokitnik – 900 miligramów w 100 gramach
Pokrzywa – 600 miligramów w 100 gramach
Cytrynowiec chiński – 580 miligramów w 100 gramach
OWOCE
O dużej zawartości witaminy C w owocach nie trzeba nikogo przekonywać.
Owoce, które zawierają jej najwięcej to:
Owoce dzikiej róży 250-500 miligramów w 100 gramach
Czarna porzeczka 150-300 miligramów w 100 gramach
Filiżanka truskawek – 85 miligramów
Kiwi – 70 miligramów na średni owoc
Pamiętajmy jednak, że poza dużą ilością witaminy C, owoce zawierają również spore dawki cukru.
WARZYWA
Warzywa są bardzo bogatym i zdrowym źródłem witaminy C.
Te zawierają jej najwięcej:
Pietruszka (nać) – 269 miligramów w 100 gramach
Czerwona papryka – 95 miligramów na pół szklanki
Gotowane brokuły – 50 miligramów na pół szklanki
Pomidor średniej wielkości – 20 miligramów
Zioła, warzywa i owoce są najlepszym źródłem witaminy C. Jednak aby mieć pewność, że dostarczyliśmy organizmowi jej odpowiednią ilość, oprócz dobrze zbilansowanej diety warto też sięgnąć po specjalistyczne preparaty z witaminą C.