W jakich produktach występuje witamina E?

Data wpisu

W JAKICH PRODUKTACH WYSTĘPUJE WITAMINA E

Witamina E pełni wiele istotnych funkcji w naszym organiźmie. Jej wpływ na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu jest nieoceniony.

Zmniejsza ryzyko powstawania nowotworów i chorób serca, wspomaga prawidłową pracę mięśni i wpływa na płodność. Wzmacnia również układ immunologiczny. Jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów. Nie bez powodu nazywana jest również witaminą młodości, gdyż bardzo pozytywnie oddziaływuje na naszą skórę, włosy i paznokcie.

Jeśli chcesz się dowiedzieć jak dokładnie witamina E wpływa na skórę, włosy i paznokcie, zapraszamy do przeczytania naszego artykułu.

Nasz organizm nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć witaminy E, dlatego niezwykle istotne jest zadbanie o dostarczenie jej w diecie.

W jakich produktach występuje witamina E?

ORZECHY I NASIONA

orzechy laskowe – 20 g – 20%
migdały – 20 g – 34%
ziarna słonecznika – 20 g – 47%

OLEJE ROŚLINNE

oliwa – 1 łyżka – 10 g – 10%
olej rzepakowy – 1 łyżka – 10 g – 12%
olej z pestek winogron – 1 łyżka – 10 g – 19%
olej z otrębów ryżowych – 1 łyżka – 10 g – 22%
olej z migdałów – 1 łyżka – 10 g- 26%
olej słonecznikowy – 1 łyżka – 10 g – 27%
olej z orzechów laskowych – 1 łyżka – 10 g – 31%
olej z kiełków pszenicy – 1 łyżka – 10 g – 100%

Ciekawostka: te oleje, które są tłoczone na zimno, zawierają jej o 75% więcej niż oleje rafinowane.

ZBOŻA

zarodki pszenne – 2 łyżki – 20 g – 21%

WARZYWA

Zwłaszcza te ciemnozielone

brokuł – 200 g – ½ sztuki – 19%
szparagi – 200 g – 1/2 pęczka – 20%
jarmuż – 200 g – 21%
botwina – 200 g – 24%
szpinak – 200 g – 27%
radicchio – 200 g – 30%
catalogna – 200 g – 30%

Bardzo ważne: Witamina E, tak jak A, D oraz K, należy do grupy witamin które przyswajane są z tłuszczem. Dlatego istotne jest aby zadbać o to by znalazły się one również w posiłku dla dobrego jej przyswojenia.

Witamina E jest niezwykle ważna dla naszego zdrowia i dobrze funkcjonującego organizmu. Jeśli chcesz zadbać o swoje zdrowie, nie zapomnij włączyć do swojej diety różnorodnych produktów bogatych w witaminę E. Pamiętaj, że zawsze warto konsultować się z lekarzem lub dietetykiem przed wprowadzeniem jakichkolwiek zmian w diecie, aby dostosować ją do swoich indywidualnych potrzeb.

Więcej
artykułów